ABD milletvekilleri, dün yaptıkları açıklamaya göre yeni yasal mevzuat ile kripto para birimlerini kontrol altına almak istiyorlar. Kripto para birimlerindeki ”tehlike”den yatırımcıları korumak isteyen yasaya göre, dolara endeksli kripto paraların risklerinden bahsedip bunları ”kontrol altına alma ve talimat gönderebilme” yetkisini içeren bir yasa çıkarmak istiyorlar. Bu yasağın diğer kripto para birimlerine de sıçrayabileceği ise endişe yaratıyor.

Stable (sabit değerli) kripto para ihraçlarının riskler yarattığından bahseden millet vekilleri, büyüyen piyasanın likidite ve kredi riski yaratabileceğinden bahsediyor. Fakat bu bahsedilen risklerin bankaların varlığını korumak için olduğu ise aşikar.

Covid-19 kaynaklı olumsuzluklar nedeniyle, sekteye uğrayan finansal sistemlerin ödemelerde dahi sorun yaşaması üzerine, bir çok küçük ve orta düzey finansal şirketler bu açıkları kapatmaya başladı. Bankaların varlığını sürdürebilmesinin tehlikeye girmesi ile birlikte bu tür ödeme şirketlerine olan baskı ise artmaya başladı.

Finansal ödeme şirketlerine artan baskılar ve yasal olarak sınırlamalar getirme isteği ise kullanıcıların bu şirketleri tercih etmesi ile birlikte daha da hızlandı.

Facebook’un Diem kripto parasını hedef göstererek yaptıkları açıklamada: ” Stable (sabit değerli) kripto para ihracı yapan kişi veya kurumların, ABD düzenleyici kurumlarından izin alarak yapılmalıdır. Aksi takdirde bu kişi veya kurumlar yasal olmayan bir iş yapmakla itham edilecektir.”

Kongre Üyesi Tlaib ise, “Kripto para sağlayıcılarının, geleneksel büyük bankaların sahip olduğu düşük ve orta gelirli sakinlere karşı işlenen suçları tekrarlamasını önleme konusunda eğrinin önüne geçmek kritik derecede önemlidir,” dedi.

Facebook, özellikle Diem‘in değerini büyük geleneksel para birimlerinden oluşan bir sepete bağlayarak, piyasadaki finansal dışlama ve boşluktan yararlanmaya çalışan bir stabil coin sağlayıcısı olarak gösterildi. Milletvekilleri ayrıca JP Morgan, Apple ve Paypal / Venmo’nun, bankasız ve banka dışı topluluklardan yararlanmak amacı ile kendi stabilcoinlerini çıkarmayı da düşündüklerini belirtiyorlar.

Facebook ilk olarak zorluk çekse de yasal çerçevelerin oluşması ile birlikte diğer firmalarında bu piyasaya gireceği aşikar. Ödemelerde çeşitli yöntemler sunan büyük şirketler ise kendi paraları ile alışveriş yaptırmakta kararlı gibi duruyor. Şirketlerin bu konuda facebook kadar kararlı olabileceği beklenmektedir.

Kripto para kullanıcıları ve yatırımcıları bu yasa tasarısına karşı çıktılar. Eğer böyle bir yasa yürürlüğe girerse ABD’nin blockchain teknolojisi gelişiminde geri kalacağı öngörüsünde bulundular. Önümüzdeki yüzyıl merkezsiz kripto para dünyası ile merkezi yapılar arasında büyük bir çekişmeye şahitlik edecek gibi görünüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz