Koronavirüs pandemisi ile beraber artan dijitalleşme yarışı, merkez bankalarını kripto dijital para birimi araştırmalarına yönlendirdi. Ödemelerde dijitalleşmenin artması ve dijital ödemelere olan talebin artması da bir etken olarak gösterilebilir.

Bitcoin kripto para biriminin benimsenmesi arttıkça ve insanlar ödemelerde kripto dijital para birimlerini tercih etmeye başladıkça, merkez bankaları da dijital para birimi geliştirme adımları atmaktadır. Bitcoin yeni bir teknoloji ve yeni bir ödeme sistemi olmasına karşın, merkez bankaları tam olarak benimseyememiştir.

Bitcoin’in rezerv para olarak benimsenmesi fikri merkez bankalarını korkutmaktadır. Herhangi bir insan, kurum ve kuruluşların üzerinde tam bir hakimiyet sağlayamadı bu kripto dijital para birimi sadece ödemelerde değil, aynı zamanda dijital altın rezervi olarak ta kullanılmaktadır.

Halkın merkezi otoritelere azalan güveni ve dijital para birimlerinin sağladığı avantajlar artık hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. 2021 yılında Facebook’un Diem dijital kripto parası merkez bankaları tarafından tepki ile karşılanmasına rağmen, dijital para geliştirme süreçlerinin de fitilini ateşlemesine sebep olmuştur.

Bitcoin ve Ethereum gibi merkezsiz kripto paraların ekonomik değerlerinin yükselmesinden endişe duyan merkez bankaları, kendi otoriter yapılarını korumak istemektedir. Blok zinciri teknolojisi uluslararası ödemelerde insanlara kolaylık sağlayacaktır. Fakat regülasyonları aşabilme yeteneğinden dolayı da merkez bankaları tarafından temkinli bir şekilde izlenmelerine sebep olmaktadır.

Para arzı ve kontrolü, merkez bankaları tarafından kontrol edilen elzem bir özellik olmaya devam ediyor. Merkez bankaları bu yeteneklerini kaybetmemek için kripto dijital para birimi çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Ülkelere Göre Dijital Kripto Para Birimi Geliştirme Süreçleri

1- Çin Dijital Para Birimi (Dijital Yuan)

Çin dijital para birimi geliştirme sürecinde tüm ülkelerin önünde yer almaktadır. Dijital yuan geçişini sağlayacak olan Çin, ilk dijital kripto para birimine geçiş yapacak ülke olacağa benziyor. Pilot çalışmalarını geliştirerek ve kullanıcılarına sunan dünyanın en büyük ekonomi çin oldukça yenilikçi bir fikir geliştirmiştir.

2- ABD Kripto Dijital Para Birimi (Dijital Dolar)

ABD doları dünyada en çok kullanılan, merkez bankaları tarafından rezerv para olarak tutulan para birimidir. Petro dolar kullanımı ve volatilitenin düşük olması, abd dolarının tercih edilme sebeplerinden biridir.

Dijital para geliştirme sürecinde emin, hızlı, sağlam adımları atmayı tercih eden ABD Merkez Bankası, dijital para geliştirme sürecini güvenli bir şekilde ilerletmeyi tercih eden merkez bankalarından. Blok zincir araştırmalarına devam eden ABD kurumları gittikçe genişlemektedir.

Dağıtılmış muhasebe teknolojileri ve güvenli muhasebe uygulamaları için araştırmalar yapan ABD, dijital para geliştirme de Çin kadar açık ve net değildir. Fakat araştırmaların ilerleyen süreçte daha şeffaf bir düzeyde vatandaşlarına anlatacak olan ABD 2021-2022’de kripto dijital paraya geçmesi muhtemeldir.

3- Avrupa Birliği Dijital Para Birimi (Dijital Euro)

Avrupa birliği dijital kripto para birimi araştırmaları yapan ve kullanıcıların dijital ödeme tercihlerine saygı duyup geliştirme yapan nadir, önemli topluluktan biridir.

AMB Başkanı Lagarde, göreve geldiği ilk gün AB vatandaşlarına dijital para geliştirme süreçleri ile ilgili bilgi vermiş. AB vatandaşlarının taleplerini değerlendirmek üzere anket yapmışlardır. Lagarde, dijital para sürecinde olduklarını ve blokzincir teknolojisini araştırdıklarını da belirtmiştir.

Lagarde’nin yaptığı ankette ise en büyük dikkat çeken konuşma ise, dijital euronun arkasında bir merkez bankası olmasını ister miydiniz? yoksa merkezsiz bir dijital euro mu tercihiniz olurdu? sorusu, merkezsizleşmenin tüm dünyaya ne kadar sirayet edebileceğini belirmektedir.

4- Türkiye Dijital Para Birimi (Dijital Türk Lirası)

Türkiye dijital para birimi geliştirme süreci devam etmektedir. Tübitak tarafından araştırılan ve merkez bankasının da radarına giren bu teknolojik geliştirme, araştırılmaya devam ediyor. Türkiye kripto dijital para birimine geçme ve araştırma süreci hakkında pek şeffaf bilgiler bulunmasa da araştırmalar yapıldığı tahmin edilmektedir.

İlerleyen süreçte dijital para birimi araştırma ve geliştirme süreçleri hakkında daha fazla bilgi sunulan bir Türkiye ise ödemeler hakkında araştırma yapan insanlara daha açık kaynaklar sağlayacaktır.

TCMB Başkanı Ağbal, 2021 2.yarısında dijital para pilot testlerine başlayacaklarını açıklamıştır fakat teknolojinin hangi düzeyde olduğu bilinmemektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz