NFT piyasası, borsalardan merkezsiz finansa ve hatta VR teknolojilerine kadar tüm piyasayı kapsıyor. 2020 Yılında finans, pazarlama, oyun ve bir çok sektörü etkileyen bu piyasanın nasıl bir adım öne çıktığını inceleyeceğiz.
Değiştirilemeyen ve kopyalanamayan bu kripto paralar özel bir format kullanılarak geliştirilmektedir. 2020 de bir çok alanda uygulama alanı bulan NFT piyasası, 2021’de adından bahsettireceğe benziyor.
2020 yılı merkezsiz finans uygulamaları ile birlikte NFT piyasasının da yılı oldu. Kripto paraların yükselişini tetikleyen merkeziyetsiz finans uygulamaları ve NFT piyasası gelişimini hız kesmeden sürdürmektedir.
NFT’ler ilk olarak CryptoKitties projesi ile hayata geçmiştir. Kripto kediler ilk çıktığında ethereum ağında sıkışıklıklara sebep olsa da kripto para birimi yatırımı yapan insanlar çabucak benimsemiş ve koleksiyonlarına kripto kedileri katmışlardır. Topluluk tarafından olumlu karşılanan ve ethereum akıllı sözleşmelerinin oyuncular tarafından da benimsenmiş olması, blok zincir teknolojisinin ne kadar çok geliştiğini herkese gösterdi.
Merkezsiz finans, NFT’leri yani eşşsiz tokenları bünyesinde bulundurduğu gibi aynı zamanda NFT’ler de merkezsiz finans uygulamalarını kapsamaktadır. Tavuk mu yumurtadan çıkar yoksa yumurta mı tavuktan sorusunun cevabı aslında tam da bu iki sektör arasındaki ilişkiyi açıklamaktadır.
Merkezsiz finans uygulamaları geliştirilirken, hali hazırda geliştirilmiş uygulamalar “yield farming” yani kazanç tarımı ile birlikte gün yüzüne çıkmışlardır. Merkezsiz uygulamalar böylelikle hayata geçmiş ve yönetimlerini bu uygulamalara güvenip, finans sağlayan insanlara bırakmışlardır.
NFT (Eşsiz ve Değiştirilemez Token) ve Sanatçı İlişkisi
NFT piyasası hiç kuşkusuz sanatçılar tarafından benimsendi. Kripto Sanatçılar dijital ortamda yarattıkları sanat eserlerini kolaylıkla şifreleyip dijital olarak arşivledi. Arşivlenen bu sanat eserleri güvenli bir şekilde alıcılarına kavuştu. Sanatçılar için bulunmaz bir fırsat olan ve korsancılığın önüne geçen bu tür uygulamalar oldukça yaygınlaştı.
Kaliteli sanatçılar ürünlerini memnun oldukları fiyatlardan satmayı başardılar. Hatta geçtiğimiz günlerde bir Türk kripto sanatçı 269. eserini satarak 1 milyon dolar ciroya ulaşmış oldu.
Türkiye’de sanatçıya verilen değer ve sanata verilen değeriniz malum. Dolayısı ile sizde bu sektöre girebilir bir kripto sanatçı olabilirsiniz. Böylelikle ürünlerinizi kolaylıkla bu tür platformlarda şifreleyebilir ve değerinde satabilirsiniz.
Ana Sayfa Kripto Hayat NFT Nedir? NFT (Eşşiz ve Değiştirilemez Token) 2020 Yılında Nasıl Trend Oldu?