Ripple (XRP) coin, geleneksel bankacılık ödeme sistemlerine alternatif olarak geliştirilmiştir. Dünya’daki bir çok banka ile entegrasyon halinde çalışan, ucuz ve hızlı ödeme hizmeti sağlayan Ripple şirketi, XRP kripto parasını geliştirmiştir. Blokzincir şirketi Ripple, uluslararası ödemelerde SWIFT ve CIPS gibi ödeme alt yapılarına göre daha hızlı ve ucuzdur.

XRP’ın sahip olduğu blockchain alt yapısı XRP Ledger, gayet hızlı ve güvenilir olan Protokol Mutabakat Algoritması (RPCA) na sahiptir. Bitcoin’in kullandığı Proof-of-work algoritmasına göre oldukça çevre dostu olan bu algoritma tüm işlemleri de kaydetmektedir.

Ripple blok zincir geliştirerek, RippleNet ağına katılan finansal kurumlarının para gönderme işlemlerini küresel, hızlı ve çok ucuz (kuruştan bile ucuz) bir şekilde sağlamaktadır. RippleNet’in bir parçası olan finansal kurumlar 3 ana çözüme kavuşmuş olurlar:

1- Hız ve kesinlik
2- Likidite yönetimi
3- Şeffaflık

XRP Nedir?

XRP tamamen merkezsiz ödemeler için oluşturulmuş bir kripto paradır. Bu kripto para sahip olduğu teknoloji ile uluslararası ödemelerde finansal kurumlar ile entegre olarak ödeme yapmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda kişiden kişiye ve kurumdan kuruma ödemeleri de mümkün kılan bu teknoloji ödemeler sistemine alternatif olarak doğmuştur. Fakat XRP’nin faydaları ilerleyen süreçte daha iyi anlaşılacağı için finansal ödemelerde SWIFT gibi köklü ödeme sistemlerinin yerini alması mümkün gözükmektedir.

XRP’yi XRP cüzdanı ve interneti olan herkes alabilir, satabilir ve birbirine gönderebilir. Toplamda 100 milyar XRP oluşturulmuştur.

Ripple ve XRP arasındaki fark nedir?

XRP, Ripple’dan bağımsız bir kripto paradır. XRP’in sahip olduğu teknoloji ise XRP Ledger teknolojisidir. Ripple, XRP’yi kontrol edemez ve sahip olamaz.

Ripple ise küresel bir ödeme ağı olan RippleNet aracığıyla küresel olarak para göndermek için en verimli çözümleri sunan bir blok zincir teknoloji şirketidir.

Ödemelerde XRP Faydaları

1- HIZLI: XRP ödemeleri sadece 4 saniye gibi kısa bir zamanda gerçekleşir. Bitcoin ödemeleri ortalama 60 dakika , Litecoin ödemeleri 10 dakika, Ethereum ödemeleri 2 dakikada gerçekleşmektedir. Dolayısı ile XRP ödemeleri diğer blok zincirlere göre oldukça hızlıdır.

2- Ölçeklenebilir: XRP piyasaya ilk sürüldüğünde saniyede 1500 işlem gerçekleştirebilecek kapasitedeydi. 2019 itibariyle saniyede 65.000 işlem olarak güncellenen ödeme hızı VISA’nın ödemeler hızını dahi geçmiştir. Bitcoin saniyede 3 ila 5 işlem yapabiliyorken, XRP’in saniyede 15000 yapabilmesi ödemelerde günlük hayatta ne kadar kullanılabilir olduğunu göstermektedir.

3- Merkezsiz: Dünya üzerinde 150 doğrulayıcı tarafından yönetilen ödeme sistemi platformu tek bir merkeze bağlı olmadığı için gayet güvenilirdir.

4- Kararlı: XRP’in sahip olduğu geçmiş ve milyarlarca işlem referansı onu ödemelerde bir adım daha öne çıkarıyor.

5- Çevre Dostu: Algoritmasından dolayı cihazlar ile madencilik gerektirmeyen sistem oldukça çevre dostudur.

Ripple (XRP Coin) Yorum ve Analizi

Bitcoin ödemeler için çıkarıldıysa da günlük hayatımızdaki işlemler için kullanılması işlem ücretleri nedeniyle pek mümkün gözükmemektedir. Bitcoin daha çok değer saklama aracı olarak ve altına daha yakın bir değer olarak yatırımcılar tarafından benimsenmektedir. Ethereum ise akıllı sözleşmeler üzerine yoğunlaşmış ve finans ağırlıklı bir ekosistem yaratmıştır. XRP ise uluslararası ödemelere odaklanıp finansal kurumlarla beraber çalışarak küresel ödemelerin maliyetlerini düşürmeye odaklanmıştır. Aynı zamanda işlem ücretleri ucuz ve hızlı olduğu için gündelik hayatımızda kullanılabilir.

XRP toplam arzı 100 milyar XRP’dir. XRP Ledger geliştiricileri 2011 yılında 80 milyar XRP’yi şirkete hediye etti. Ripple o zamandan beri bir kısmını sattı, geri kalanı ise hazinelerinde durmaktadır. Dolaşımdaki Arz ise 2021 itibariyle yaklaşık 46 milyar XRP’dır. Geri kalan 55 milyar XRP değeri bir dizi emanetçi cüzdanlarında kilitlenmiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz