Telegram oldukça popüler bir mesajlaşma programıdır. Pavel Durov tarafından keşfedilen ve kullanıma sunulan bu servisin kullanıcılarını çoğunlukla rus kullanıcılar ve iran kullanıcıları oluşturmaktadır. Türkiye’de son zamanlarda popüler olan bu uygulamanın kullanıcı sayısı gittikçe artmaktadır.
Telegram, 2013 yılında çıkmasına rağmen son 8 senede insanlar tarafından gizlilik dolayısı ile çok benimsendi. Telegram, gizlilik ve hız konusunda kullanıcılarına çok farklı bir ara yüz sunmaktadır. Çok hızlı, basit ve ücretsiz mesajlaşma uygulaması olan bu program app store ve google play store uygulamasından kolaylıkla indirilebilmektedir.
Telegram grupları 200.000 kullanıcı ile sınırlıdır. Kişi listenize her türlü erişebileceğiniz ve insanlara kullanıcı adları ile ulaşabileceğiniz bu platform muhteşem bir iletişim ağı sunmaktadır.
Telegram Güvenilir mi?
Telegram açık kaynak kodlu olmasa da oldukça güvenilirdir. Telegram tasarlanırken şifrelemeye yüksek öncelik verilmiştir. Telegram’da mesajlaşırken, mesajlarınız kurucunun dahi göremeyeceği bir şekilde saklanır. Şifrelenerek saklanan bu veriler hiç kimse tarafından erişilemezdir.
Şifrelenmiş bir Kripto Hayat herkesin hakkıdır. Şifrelenmiş verilere, şifrelenme tekniklerine göre değişmektedir. Hal böyle olunca insanlar şifreleme teknikleri hakkında bilgiler edinmeye çalışmaktadır. Fakat bu tür bilgiler yazılımsal donanım gerektirdiği için pekte mümkün değildir.
Telegramın sunucularında saklanan ve hiç kimsenin erişiminin olmadığı bu veriler sızdırılamayacak bir veri dizisine de sahiplik yapmaktadır.
Telegram’ın WhatsApp’dan Farkı Nedir?
Telegram Whatsapp’ın aksine bir bulut tabanlı bir mesajlaşma servisidir. Sonuç olarak mesajlarınızı tabletler ve bilgisayarlar da dahil olmak üzere aynı anda bir kaç cihazdan erişilebilir durumdadır. Fotoğraf, resim, video, belge ve zip dosyalarınızı her biri için 2GB sınırlaması olmak üzere, paylaşabilir ve arkadaşlarınıza gönderebilirsiniz.
Telegram sonsuza kadar ücretsizdir ve ücretsiz kalacaktır. Hızlılık ve güvenlik açısından whatsapptan daha iyi bir alt yapı sunan bu mesajlaşma servisi tüm dünya üzerinde indirilen uygulamalar arasında ilk 20’ye girmeyi başarmıştır.
Telegram çoklu veri sunucusu ve alt yapısı sayesinde güvenliğini korumaya devam etmektedir. Aynı zaman API’leri açık olan ve geliştiricilerin yeni uygulamalar geliştirebileceği bu platform yeni bir görüş yaratmak isteyen tüm geliştiricilere açıktır.
Telegram Verileri Paylaşır Mı? Telegram Verileri Satar mı?
Telegram ücretsiz mesajlaşmaya inanan bir grup geliştirici tarafından oluşturulmuştur. Verileri kurucuları tarafından dahi erişilemeyen bu mesajlaşma platformu dolayısı ile verileri de satamazlar.
Kullanıcı sayısının 2021 yılında 500 milyon ila 1 milyar arasında olan bu platform, her geçen gün yeni kullanıcıları platforma eklemeye devam ediyor. Peki bu mesajlaşma uygulamasını kim kontrol ediyor yada nasıl finanse ediliyor, konusuna gelince cevabı çok basittir. Sahibi olan Durov tüm harcamaları kendisi finanse etmektedir.
Daha fazla kullanıcı, daha fazla trafik daha fazla para demektir. Bu projeyi nasıl devam ettireceği konusu ise hala belirsizdir. Çünkü belirli bir düzeye ulaşan telegram mesaj servisi uygulaması büyüdükçe, masraflar da artacaktır. Ekibin şu anda yaptığı açıklamaya göre, telegram satılmayacaktır ve ücretsiz kalmaya devam edecektir.
İnsanların mesajlaştığı alanların reklam verilebilir olmasını tartışan Durov, şu anda böyle bir şey olmayacağını belirtmektedir. Kullanıcı dostu, gizliliğe önem veren ve ücretsiz mesajlaşma uygulaması olarak kalacak olan bu uygulama 8 yıl boyunca geliştirilmiştir ve geliştirilmeye devam edecektir.
Facebook ve WhatsApp Gizliliği Hakkında Telegram’ın Düşüncesi
Facebook veya Google gibi büyük internet şirketleri son yıllarda gizlilik söylemini uçtan uca şifreleme gibi teknik söylemler ile ele geçirdi. Bu şirketlerin pazarlamacıları, halkı gizlilikle ilgili en önemli şeylerin, herkese açık yayınlarınızı çevrenizdeki insanlardan saklamaya olanak tanıyan yüzeysel araçlar olduğuna ikna etmeyi başardı. Bu yüzeysel araçları eklemek, şirketlerin halkı sakinleştirmesini ve özel verilerini pazarlamacılara ya da diğer üçüncü taraflara devrederken sorun yaşamamasını sağlıyor.
Telegram’da, İnternet gizliliğinin en önemli iki bileşeninin bunların yerinde olması gerektiğini düşünmektedir:
- Özel konuşmalarınızı yetkililer, işverenler gibi üçüncü tarafları gözetiminden korumak.
- Kişisel verilerinizi pazarlamacılar, reklamverenler gibi üçüncü taraflardan korumak.
Aslında bunlar herkesin önemsemesi gereken şeylerdir. Şifrelenmiş bir Kripto Hayat herkesin hakkıdır. En doğal hakkımız olan özel hayatın gizliliğini dahi ihlal etmektedir.