Terra (LUNA Coin), blok zincir protokolü olarak finansal yapıyı geliştirmeyi amaçlamaktadır. Luna kripto parası, Terra ekosisteminde yönetişim kararları almak için kullanılır. Aynı zamanda stake ederek Luna kripto para birimi kazancı da elde edebilirsiniz.

Terra ekosistemi için mihenk taşı olan Luna, Terra stablecoinlerini güvence altına almaya yarayan, ekosistem destekçilerinin yani doğrulayıcılarının teşviklerini düzenleyen, aynı zamanda bu mekanizmaları güvence altına alan kripto para birimidir. Luna tüm Terra ağında kullanılabilir durumda olduğu için tüm Terra ekosistemini kapsamaktadır.

Terra’nın asıl işlevi ise ödemelerde sadelik sağlamaktır. Bugün günümüzde kredi kartı ağları, banka ağları, ödeme ağ geçitleri gibi bir çok sistem ağları bulunmaktadır. Bu ağlar birbirinden habersiz ve bağımsız bir şekilde çalışmaktadır. Terra’nın misyon edindiği görev ise tüm bu sistemleri tek bir ağ içerisinde toplamaktır.

Terra, tüketiciler ve tüccarlar için tarafsız ve merkezden uzaklaştırılmış ekosistem oluşturmanın temellerini bu blok zincir teknolojine dayanarak yapmaktadır. Bu araçları bütünüyle çalışır halde tasarlayıp yapmak için çalışan Terra, ekosistemi her daim destekleyerek geliştirme ve araştırma ekipmanlarını bir araya getirmeye çalışmaktadır.

Terra, bugüne kadar 2 milyondan fazla kullanıcıyı bir araya getirmeyi başarmıştır. CHAI kripto parası ile gayet benimsenen bir çözüm yaratan Terra, rekabetçi programlanabilir ödemeler, lojistik ve altyapı çözümleri sunan ekosistem inşasına her geçen gün biraz daha yaklaşmaktadır. Verimlikik ve ölçeklenebilir üzerine de eğilen Terra, kripto para birimleri arasında pozitif ayrışmayı başarmıştır.

Terra Ekosisteminde Luna Kripto Parasının Özellikleri

Luna, Terra ekosisteminde işlevlerin kullanılmasına yaramakla kalmayıp aynı zamanda ağın güvenliğini sağlayan temel kripto para birimidir. Luna kripto parasının özelliklerini ise; stake etme, gaz maliyetleri, vergiler, senyoraj ödülleri ve Luna evreleri başlıklarında inceleyeceğiz.

Luna Stake Etme

Luna kripto parasının asıl işlevi stake edilmesidir. Luna kripto paraları Terra ekosistemini korumak için stake edilmelidir. Stake edilen tüm varlıklar Terra ağını güvence altına alır ve tam bir güvenlik sağlar.

Ağ güvenliğini sağlayan Luna sahipleri ve temsilcileri uzun vadeli yatırımlar yaparak gerek Luna fiyat artışından yararlanır gerekse ağın güvenliğini sağladıkları için luna stake ödülleri alırlar.

Terra protokolünde, stake etme ödülleri ilk başta komisyon alan doğrulayıcılara dağıtılır ve ardından delegatörler tarafından ayrı ayrı geri çekilir. Paydan alınan ödüller büyük ölçüde stake ettiğiniz miktarın büyüklüğü ile belirlenmektedir. Aynı zamanda işlem hacmi arttıkça ödüller artacak ve kullanıcılar daha çok Luna kripto parası elde edecektir.

Stake ödülleri Luna’nın asıl işlevini ortaya çıkarır ve Terra’nın uzun vadeli büyümesini teşvik eder. Özetle Luna, Terra ağının başarısına yapılan yatırım dersek doğru olacaktır.

Gaz

Gaz, her işleme eklenen ekstra bir ücrettir. Doğrulayıcılar asgari gaz fiyatlarını belirleyen taraftır. Doğrulayıcılar, asgari gaz fiyatlarını belirleyen ve bu eşiğin üzerindeki gaz fiyatlı işlemleri reddederler. Her bloğun sonunda işlem ücretleri, katılımcı doğrulayıcılara Luna hisseleriyle doğru orantılı olarak ödenmektedir.

Vergiler

Terra ekosisteminde, belirli bir vergi ücreti alınmaktadır. 1000’de 1 ile 100’de 1 arasında değişen oranlar ile alınan bu vergiler, Terra ekosisteminin desteklediği her hangi bir kripto para birimi ila alınabilmektedir.

Senyoraj Ödülleri

Doğrulayıcılar, Luna “oracle döviz kuru” sürecine katılırlar ve payları ile orantılı olarak ödül bandında her oy kullandıklarında senyoraj havuzundan ödüller kazanmaktadırlar.

Luna Evreleri

Luna evreleri 3 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler ise şu şekildedir.

Stake edilmemiş (Kilitlenmemiş Luna): Bu evre kripto paraların hiç bir şekilde kullanılmadan cüzdanda serbest şekilde tutanları ifade etmektedir.

Stake edilmiş (Kilitli Luna): Ekosistemde kilitlenmiş ve ödüller almaya hak kazanan kripto paraları ifade eder.

Araftaki Luna: Stake’den çekilen Luna, ödüllerin tahakkuk etmediği veya Luna’nın serbestçe takas edilemediği “Araf” bir duruma geçer. Bu araf aşaması 21 gün sürer ve ardından Luna serbest duruma geçer.

Terra (Luna) Kripto Parasının Geleceği Hakkında Yorum ve Analiz

Terra, herkes için ulaşılabilir bir finansal sistemi tek bir blok zincirde tutmayı amaçlayarak büyük bir ekosistem yaratmak için çabalarını sürdürmektedir. Luna kripto paralarının işlemler ve diğer özellikler üzerinde söz sahibi olması ise, ekosistemin merkezsiz olmasını sağlamaktadır.

Luna sahip olduğu stablecoinler ile de fiyat istikrarını sağlamaktadır. Geliştircileri Terra SDR sistemi ile, IMF’deki gibi kredi tarzı bir işlev yaratan ve bunlar ile stabil kripto paraların istikrarlı olmasını sağlayan Terra, SDR’lerini her zaman Luna kripto parası ile değiştirilebilir şekilde tutularak gayet likit bir ekosistem yaratmayı başarmıştır.

Luna’nın değeri yaratılan gelirler ve likiditeler ile her zaman korunur ve uzun vadeli bir kazan – kazan modeli oluşturulur. Yaratılan bu model orta ve uzun vadede Terra (LUNA) fiyatlarını uzun vadeli etkileyecek ve Luna sahiplerinin kolaylıkla ödüller ve gelirlerden pay almasının önü açılacaktır.

Terra (LUNA) İşlem Gördüğü Kripto Borsaları ve Fiyatı

Terra (Luna) Kripto parası, Binance, Huobi, Okex, Kucoin, Bithumb gibi büyük kripto para borsalarında işlem görmektedir. Piyasaya giriş fiyatı yaklaşık olarak 3.27 $ olan ve 2021 yılı itibariyle yeni rekorlar kırarak yoluna devam eden Luna, tüm zamanların rekorunı kırarak yaklaşık olarak 20 dolara ulaşmıştır.

Luna kripto parasının toplam arzı; 940,158,814 LUNA ile sınırlandırılmıştır. Yazının yazıldığı tarihte toplamda 400 milyon Luna kripto parası çıkarılmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz