Tezos coin (XTZ), Arthur Breitman ve Kathleen Breitman liderliğinde bir grup yazılımcı tarafından 2014 yılında “kendi kendini değiştiren blok zinciri” adı verilerek ortaya çıkartıldı. Bu özellik Tezos ağının gelişmelere göre hızlı aksiyon alabildiğinin göstergesidir.
Tezos, akıllı sözleşmeleri desteklemektedir. Tezos akıllı sözleşmeleri hızlı, güvenli ve ölçeklenebillir yapıya sahiptir.
Kurumsal düzeyde güvenlik sağlayabilen bu blokzinciri geliştirme açısından da oldukça esnek bir yapıya sahiptir. Bitcoin gibi kripto paraların belli bir düzeyde geliştirilebilir olduğunu unutmamak gerekir. Tezos kripto parasında ise geliştirme süreci esnek yapısı ile dikkat çekmektedir.
Tezos geliştiricileri geliştirmek istedikleri özellikleri topluluğa sorabilir ve merkezsiz topluluk gerekli gördüğü geliştirmeleri oylayarak hayata geçirebilmektedir. Tezos platformu, bağış toplayabilme özelliğine de sahiptir. Bağış toplayan yazılımcılar projelerine hayata hemen geçirebilmektedir. Tek bir kişinin odak merkezi olmadığı ve topluluğun kararlarının ön plana alındığı bu sistem ise oldukça yönetilebilir düzeydedir.
Tezos ağı, Liquid Proof-of-stake (POS) algoritmasını kullanmaktadır. Yönetişim tokeni olan ve platformda çeşitli kararlar için kullanılan tezos coin, saniyede 40 işlem yapabilme kapasitesine sahiptir. Ethereum ise Ethereum 2.0 güncellemesi ile POS algoritmasına geçiş ile 2021 yılının sonunda saniyede 1000 işleme kadar çıkacaktır.
Ölçeklenebilirlik konusunda bir hayli yol kat etmesi gereken blok zinciri ağı olan tezos akıllı sözleşmelerini benimseyen uygulama sayısı ise çok azdır. İlerleyen süreçte akıllı sözleşmelerin ölçeklenebilirliği arttıkça, merkezi olmayan uygulama sayısı da artacaktır.
Tezos Coin Yorum ve Analiz
Tezos coin akıllı sözleşmeleri üçüncü taraflar tarafından durdurulamaz ve bağlantısı kesilemez şekilde güvenlidir. Akıllı sözleşmeleri benimsenmesi az olsa da tezos, geliştirme sürecinde oldukça şeffaf bir süreç ile yönetilmektedir.
Bitfinex, Binance, Kraken gibi büyük kripto borsalardan alıp satabileceğiniz tezos kripto para fiyatı ve geleceği konusunda yatırımcılarını sevindirmeye devam etmektedir.
Ledger ve Trezor merkezi olmayan cüzdanlarınızda saklayabileceğiniz bu kripto parayı bir çok merkezsiz cüzdan da desteklemektedir. Özel anahtarlarınız ile ömür boyu aracısız bir şekilde saklayabileceğiniz bu kripto parayı aynı zamanda staking ederek faiz getirisi de elde edebilirsiniz.
Staking sistemi, bir nevi kripto para madenciliğidir. Tezos madenciliği çok güçlü donanımlarla değil, özel olarak geliştirilmiş ve çok işlem gücüne sahip olmayan bilgisayarlar ile yapmak mümkündür.
Yıllık getiriler Tezos blok zincirindeki işlem sayısına göre değişmektedir. Fakat Tezos faiz getirisi yani staking ödülü ise yıllık olarak %5 ila %6 arasında seyretmektedir.